Дръжки за входни врати

Въпросът за издръжливостта на материалите на дръжките при входните врати е важен, защото те ще трябва да изпитат всички атмосферни влияния:

  • слана;
  • слънце;
  • дъжд;
  • сняг.

За да може дръжката на входната врата да издържи по-дълго и да не загуби атрактивния си вид, металът е обработен с галваничен състав. Галванопластиката е най-предпочитанияе начин за покриване и предпазване на метала от ръжда и корозия. Поцинкованото покритие не само предпазва от влага, но и увеличава издръжливостта.

Ергономичност и форма

Дръжката на входната вратата, трябва да се отваря и затваря лесно, за по-удобно боравене от деца и възрастни хора. Ергономичността на дръжката зависи от качеството на механизма и формата на дръжката.

Интересен факт е, в някои страни е забранено да се монтират въртящи се дръжки на входните вратите, дори и на интериорни врати. Този дизайн е неудобен за отваряне, тъй като ръката не може да обхване правилно дръжката. А при хора с артрит и артроза това причинява остра болка. И не е удобна за малки деца.
Най-удобната дръжка е ръкохватка с рационализирана заоблена форма, без издатини и остри ръбове, върху която трябва само леко да натиснете. Възрастните хора и децата могат да боравят с такава дръжка.

В магазина отидете  до вратата и сложете ръка на дръжката на вратата. Ръката трябва незабавно да легне удобно, без дискомфорт. Ако трябва да преместите ръката си, за да намерите удобна позиция, това означава, че такава дръжка не е ергономична.

Монтиране на дръжка за входна врата

На каква височина трябва да се монтира дръжката на вратата?

Правилното положение на дръжката на входната вратата е също толкова важно. Стандартът за монтиране на дръжката е на 100 см от пода. Това е, най-удобното място с височина, около 170 см. Ако обаче средната височина в едно семейство е значително по-ниска или много по-висока, тогава добавете или извадете разликата между 170 см и ще получите височината. Да кажем, че средната височина в едно семейство е 180 см, тогава дръжката, трябва да бъде настроена на 110 см от пода. И ако височината е 160 см, тогава 90 см от пода.

Дръжките са само част от задължителните аксесоари при вратите. Всички те са важна част от оборудването на всяка врата, така че помислете и за тях, с поръчката на новите си врати.