Довършителни дейности след монтаж на врати

Много често след монтаж на врати се налагат довършителни дейности. Повечето хора смятат, че след поставянето на вратите, домът им веднага ще придобие мечтания вид. За съжаление, обикновено се налагат допълнителни дейности, а какви могат да бъдат те, ще прочетете в следващите редове.

Почистване 

Както след всяка инсталационна дейност, така и след монтаж на врати се нуждаете от почистване. Монтажните групи почистват големите отпадъци, но задължението за прецизно почистване и това на самите врати се пада на собствениците.  Така че, е добре да си предвидите допълнително време за това, след като приключи монтажът.

Довършване за зида

Стара врата

Довършване на зида се налага, ако сте се спрели на врата, чиято каса е по-малка от зида и не може да го обхване изцяло. Тук има няколко варианта, в зависимост от типа врата, която се монтира.

  • Входна врата

Ако сте избрали модел врата, която е с первази от едната страна, имате право да посочите от коя страна да са те – отвътре или отвън.

Ако изберете первазите да са отвътре, то зидът за обличане ще бъде от външната страна. Ако живеете в апартамент, то най-добре би било довършването на зида да се съобрази със стила на междуетажното пространство. При входните врати за къщи, удачен вариант е зидът да се довърши в стила на фасадата. Много стилен и подходящ вариант е облицоването с естествени камъни, особено ако и къщата има такъв вид облицовка. Но дори и фасадата да е решена в друг материал, естествените камъни ще придадат стилен акцент върху вратата. 

В случай, че изберете первазите на вратата да бъдат отвън, зидът за довършване ще бъде от вътрешната страна. Отново има няколко варианта за действие. Първият е на зида да се направи само замазка в цвета на стените. Друг вариант е да се поставят первази и уширение, които се предлагат към интериорните врати. Те могат да се съчетаят, както с цвета на стените, така и с цвета на входната врата. 

  • Интериорни врати

Щоковите каси при вратите са предпочитани като бюджетен вариант и при тях довършването най-често включва шпакловане на зида и боядисването му в съответния цвят на помещението.

Довършване на стените

Къртенето е процедура, която се прилага с цел оформяне на отвор за монтаж с подходящи размери, спрямо размера на вратата. Поради характера на самата работа, няма как да се предвиди, дали няма да падне някое по-голямо парче мазилка, както не могат да се предусетят и къде ще се появят пукнатини. При такива случаи, след монтаж на врата, очаквайте, че е възможно да се наложи възстановяване на мазилката около вратата.

След завършване на ремонта по стените, не забравяйте стоперите. Те ще Ви помогнат да задържите повърхностите в този вид, както и да предпазите самите врати. Изборът на стопери за врати е съпроводен от няколко характерни условности. 

Изграждане на праг

В зависимост от модела врати, след монтажа, може да трябва да се изгради и праг. Повечето врати имат Г-образни лайсни, които спомагат за изграждане на праг и само въпрос на избор е подходящият материал, от който да се направи той – гранитогрес, дърво или естествен камък.

Не винаги могат да се предвидят всички дейности, които ще трябва да се извършат след монтаж на врати, но винаги е добре да ги очаквате и да сте подготвени, за да не бъдете неприятно изненадани.