Вратата за детска стая

Изборът на врата за детска стая не е лесно, защото бдителният родител иска само най-доброто за малкото си детенце. Врати има в голямо разнообразие, но как да разберем какво ще допадне на нашето малко дете? В крайна сметка портите към магическия му свят трябва да бъдат специални.

Желанието за лично пространство се появява при деца в много ранна възраст и родителите трябва да го вземат предвид. Необходимо да вложим малко усет не само за стил, но и за техническите характеристики при избора си.

Материал за врати

Началният етап при избор на интериорна врата включва нейният основен материал. Най-добрият вариант е да се заложи на екологична дървесина. Има вариант да се избере и врата с фурнир – това е материал направен като тънък лист и поставен върху основата на вратата и най-често се прави от махагон, череша, бор. Има твърдения, че врата изработена от ламинатни панели, също е добър вариант.

Щом е за вашето дете не спестявайте и не избирайте евтиният вариант. Ако нямате достатъчно средства, тогава е по-добре да изберете такава, която е изработена с по-евтин дървесен материал или с естествен фурнир. Те ще внесат уют и хармония в стаята.

Но вие наистина нямате достатъчно пари дори да си позволите този вариант? Винаги има решение! По-евтини са тези с ламинатно покритие. По качество и екологичност не могат да се сравняват с дървени, но е много лесно тяхното почистване. Всеки знае забавлението на децата – да рисува с химикалки или флумастери всичко, което им е под ръка. Коли, лица, слънце, коледни орнаменти са любимите фигури на малките малчугани. Ламинираните врати могат да се почистят от такъв тип “изкуство”.

Врата

 

Конструкция

Сега е необходимо да споменем няколко неща и за нея. При избора не е необходимо да се съобразяваме с модните тенденции – не си струва да спестявате от здравето и щастието на вашето дете. Не са за предпочитане евтин вариант с плъзгащ механизъм. Също така моделите тип „хармоника” са атрактивни за децата, но не могат да спрат шума, особено, ако идва от съседните стаи и пречи на пълноценният сън на вашето дете. Друг недостатък е, че то може да се нарани в ъглите на первазите.

Най-добрият вариант са тип “махало”. Те са удобни и практични, тъй като няма да пречат на неговите движения.

Децата със сигурност включват вратата в тяхната игра и за това е хубаво да обърнем внимание на детайлите. Да бъде оцветена е най-малкото, което може да се „случи”. Основна опасност крият вратите със стъклени части по тях. А вие не искате детето да се нарани, ако реши да играе с топка, нали? Ето защо е по-добре да избягвате такива варианти. Но ако наистина държите на остъклен вариант, тогава изберете модел с малки стъклени орнаменти, изработени от закалено стъкло.

Дръжките трябва да бъдат удобни за вас и за детето – то е все още малко и трябва да се пресегне към нея. Друг проблем може да е ключалката. Всичко зависи от бъдещите ви намерения: ако ще сменяте вратата, тогава нека не е със секретен патрон, тъй като детето може да се заключи. Ако няма да я сменяте, тогава е по-добре да е със секретно заключване, защото когато детето ви порасне, ще иска своето лично пространство. Съществува риск детето да постави пръсти в пантите на вратата. В такъв случай се избира такъв модел те да бъдат скрити в конструкцията на вратата.

Врата

Стил

Свикнали сме с идеята, че всички врати в един дом трябва да са еднакви по стил. Но стаята на едно дете е различен въпрос. Представете си коя врата бихте избрали, за да влезете в свят пълен с магия, приказки и мечти? Вашият малък „елф” би искал да се гордее с неговите “прекрасни порти” и да пожелае да прекара време в стаята си.

Момичетата биха си харесали врата с образа на любимите си принцеси от приказките. В крайна сметка в детството всички мечтаехме да сме като тях. За момчетата – врати, украсени с изображения на пирати и пътешественици са по-подходящи. Основното е, че трябва да помислите внимателно за характера на детето, за неговата личност, избирайки този елемент на дизайна. Вратата трябва да развеселява и повдига настроението. Опитайте да се доверите на детето си и то ще остане доволно и на седмото небе от радост!